The doors fast inte till uterum

Ursprunget till The Doors började med ett möte mellan bekanta Jim Morrison och Ray Manzarek, båda alumner från UCLA School of Theater, Film and Television, på Venice Beach i Los Angeles, Kalifornien i juli 1965 Morrison berättade Manzarek han hade skrivit låtar (Morrison sa ”jag anteckningar vid ett fantastiskt rock’n’roll konsert som pågår i mitt huvud”) och med Manzarek uppmuntran sjöng ”Moonlight Drive”. Medlemmarna kom från en varierad musikalisk bakgrund från jazz, rock, blues och folkmusik idiom.

Keyboardist Manzarek var med i ett band som heter Rick & Ravens med sina bröder Rick och Jim Manzarek, medan trummisen John Densmore spelade med The Psychedelic Rangers och visste Manzarek från meditationsklasser. I augusti Densmore gick med i gruppen, omdöpt The Doors , och fem, tillsammans med basisten Patty Sullivan (senare krediteras med hjälp av hennes namn som gift Patricia Hansen i 1997 rutan CDfrigöraren) spelade in en sex-song demo i september 1965 det har cirkulerat i stor utsträckning sedan dess som en bootleg inspelning. Bandet tog sitt namn från titeln av Aldous Huxleys bok The Doors of Perception, själv kommer från en rad i William Blakes Förbindelsen av himmel och helvete: ”Om dörrarna av föreställningen var rengjord, allt verkar människan som det är: oändlig ”. Däremot så kan man inte kalla dem för skjutdörrar till uterum från zabra.se.

I mitten av 1965, efter att Ray Manzarek två bröder kvar, gruppen rekryterade gitarristen Robby Krieger och den slutliga lineup – Morrison, Manzarek, Krieger och Densmore – var fullständig.

Whisky a Go Go Genom 1966, hade gruppen spelar Los Angeles klubben London Fog. Klubben var inte lika prestigefyllt som Whisky a Go Go och inte locka många kunder. The Doors använde nästan tom klubben som en möjlighet att finslipa och, i vissa fall, förlänga deras låtar och träna den musikaliska krångligheter ”The End”, ”När musiken över” och ”Light My Fire”, blir den episka stycken världen snart skulle komma att veta. (Under 2011 en 30-minuters band upptäcktes av The Doors utföra på London Fog. The Doors examen snart till den mer prestigefyllda Whisky a Go Go, där de var husband, stödja handlingar inklusive Van Morrisons grupp Them . På deras kväll tillsammans de två banden anslöt dig till ”I Midnight Hour” och en tjugo minuters jam session Them s ”Gloria”. Före examen att Whisky a Go Go, gick Morrison till många skivbolag som försöker landa en deal. Han gjorde poäng en på Columbia Records men det inte panorera ut. Den 10 augusti var de prickiga av Elektra rekord president Jac Holzman, som var närvarande på rekommendation av kärlek sångaren Arthur Lee, vars grupp var med Elektra Records. Efter Holzman och producenten Paul A. Rothchild såg två uppsättningar av bandet spelar på Whisky a Go Go, undertecknade de dem till Elektra Records den 18 augusti – början på ett långt och framgångsrikt samarbete med Rothchild och ingenjör Bruce botnick. The Doors avfyrades från Whisky den 21 augusti 1966 då Morrison lagt en uttrycklig återberätta och svordomar laddade versionen av den grekiska myten om Oidipus under ”The End”

Bookmark the permalink.