Kultur, historia och evenemang i Norrköping.

Vi ska på ett evenemang i Norrköping om några veckor och tänkte få en dos av lite kultur och historia samtidigt. Vi har tagit reda på en del om stadens historia och vill du läsa mer kommer den nedan. Klicka på länken om du vill veta mer om evenemang i Norrköping, choppevent.

Staden har medeltida fundament av nybyggare runt Norrköpings vänort med Linköping Motala ström mynning, som använde fallen och forsarna för att driva sina kvarnar. Strömmen var också full av fisk som lax. Exakta datum är osäkert, men det finns omnämnanden av en kyrka på 12-talet. Den var tillägnad Sankt Olof, Norges skyddshelgon.

Staden beräknas ha fått stadsrättigheter i början av 14: e århundradet, även om inga skriftliga dokument finns innan ett dokument från 1384. Detta dokument, undertecknat av Albrekt av Sverige lagras i stadens arkiv idag. Köping innebär att det fanns en marknad där.

Staden var platsen för flera strider i de följande århundradena. Följaktligen återstår idag ingenting av det medeltida Norrköping. Under de nordliga sjuårskriget (1563-1570), var hela södra delen av Norrköping brändes. Det byggdes av John III av Sverige, som ritade den nuvarande gatumönster.

År 1618, var ett vapen industri inrättades genom handledning av Gustav II Adolf. Hamnen lockade även fartyg på grund av dess närhet till industrierna i Finspång. Förutom vapnet industrin, en storskalig industri av textil inleddes också. Norrköping hade 1652, 6.000 invånare och var Sveriges näst största stad.

Staden återigen brunnit i 1655, och igen i 1719 under det stora nordiska kriget när ryssarna brände den till marken. Stenar från Johannisborg slottet användes för att bygga nya hus, och idag bara några stenar kvar.

U I 1740-talet, Norrköping ökade med tre sockerbruk ; på 1750-talet den storskaliga inflytelserika snus industrin etablerades. Från denna tid stammar stadens kyrkor i Sankt Olof och Sankt Hedvig, och flera andra gamla hus.

Det kommer bli en mycket trevlig helg i denna stad och grädde på moset blir så klart evenemanget.

Bookmark the permalink.