Julbord en del av kulturen

Mexikanerna delar många traditioner med det spanska. Deras julfirande kallas La Posada, som är en religiös procession som återspeglar de sökande efter skydd som Josef och Maria fick lov att göra innan Jesu födelse. Under högtiden går de firande  från hus till hus och bär bilder av när Maria och Josef söker tak över huvudet.

Jultomten är inte dominerande, men den ljusa röda dräkten är representerad i den traditionella delen av firandet. Julstjärnan, som har en lysande röd stjärna är en symbol för julen även här. Man tror att det kommer från att när en ung pojke gick till kyrkan för att se den julkrubba som visar Jesu födelse kom han på att han inte hade någon gåva att ge Jesusbarnet så han samlade ihop några vanliga gröna grenar som han placerade nära krubban sedan började det blomma en ljus röd julstjärna på varje gren. .En trevlig tradition är att  äta julbord på en herrgård som domle.se.

De mexikanska barnen får också ta emot gåvor. På juldagen får de med förbundna ögon försöka krossa en piñata som dinglar och svänger med hjälp av ett rep. När piñatan har krossats, får barnen jobb med att samla ihop godiset som fanns inne i piñata. De barn som varit snälla får också en gåva från de tre vise männen.

Mexikaner deltar i en midnattsmässa som kallas la Misa Del Gallo eller ”Jättetuppen”, och på mässan sjunger de vaggvisor till Jesus.

 

 

Bookmark the permalink.