Borrning efter olja en hel historia

Borrningen fortsätter i etapper: De borrar, kör sedan och cement nya höljen, sedan borra igen. När berg sticklingar från leran avslöja oljesand från reservoaren rock, kan de ha nått slutdjupet. Vid denna punkt, de tar bort borrapparaten från hålet och utföra flera tester för att bekräfta detta fynd:

Borr loggning – sänka elektriska och gassensorer i hålet för att göra mätningar av klippformationer där
Drill-stem testning – sänka en enhet i hålet för att mäta tryck, vilket kommer att avslöja om reservoaren har uppnåtts
Kärn prover – ta prover av sten för att leta efter egenskaper reservoaren. Och sedan kommer vi till Borrning i Trosa av akerberg-son.se
När de har nått slutdjupet, slutför besättningen brunnen för att tillåta olja att strömma in i höljet på ett kontrollerat sätt. Först de sänker ett perforerings pistol i brunnen till produktionsdjupet. Pistolen har explosiva laddningar för att skapa hål i höljet genom vilket olja kan flöda. När höljet är perforerat, de kör ett rör med liten diameter (slang) i hålet som en kanal för olja och gas att strömma in i brunnen. En anordning som kallas en förpackare körs ned på utsidan av slangen. När packaren är inställd på produktionsnivå, den expanderade för att bilda en tätning runt utsidan av slangen. Slutligen, de ansluter ett flerventilförsedd struktur som kallas en julgran till toppen av röret och cementera det till toppen av höljet. Den julgran tillåter dem att kontrollera flödet av olja från brunnen.
När den väl är färdig, måste de starta flödet av olja i brunnen. För kalksten reservoaren, är syra pumpas ner i brunnen och ut perforeringen. Syran löser upp kanaler i kalkstenen som leder olja i brunnen. För sandstensreservoar rock, är en specialblandad vätska innehållande proppmedel (sand, valnötsskal, aluminium pellets) pumpas ner i brunnen och ut perforeringen. Trycket från denna vätska gör små sprickor i sandsten som tillåter oljan att flöda in i brunnen, medan proppmedel håller dessa frakturer öppna. När oljan är flytande, är oljeriggen bort från webbplatsen och produktionsutrustning är inställd för att utvinna oljan från brunnen.

Bookmark the permalink.